طارق الحميد
TT

اکنون نبرد بین السنوار و نتانیاهو است 

در منطقه ما نمی‌توان افراد را از سیاست جدا کرد، به ویژه در مناطق درگیری، از جمله جنگ غزه. درک مسیر مذاکره و نتیجه مسائل بدون مطالعه دقیق تصمیم گیرندگان چه در طرف فلسطینی و چه اسرائیلی ممکن نیست.
در این مورد، ما به طور خاص در مورد دو نفر صحبت می‌کنیم، یحیی السنوار و بنیامین نتانیاهو و بی شک نتانیاهو برای سیاستمداران و رسانه‌ها بیشتر شناخته شده و مطالعه او آسان است. بر خلاف السنوار که بدون توجه بیشتر رسانه‌های عربی که بیشترشان به خواندن زندگی‌نامه شخصیت‌ها یا هنر «پروفایل» اهمیتی نمی‌دهند و اگر هم انجام دهند، بیشتر آن در نتیجه «احساسات» یا ایدئولوژی گمراه کننده تحریف شده است، پلکان رهبری «حماس» را به سرعت پیمود و بر صحنه غزه تسلط یافت.
امروز و پس از آنکه رسانه‌های غربی شروع به انتشار «پروفایل» السنوار کردند و با کسانی که او را در میان فلسطینی‌ها می‌شناختند یا اسرائیلی‌هایی که او را در زمان بازداشتش در زندان‌های اسرائیل زیر نظر داشتند، صحبت کرد، ما چیزهای زیادی در مورد السنوار می‌دانیم.
روز گذشته روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» مطلبی را در مورد محتوای پیام‌های السنوار و میانجی‌ها به‌طور دقیق، مفصل و قابل توجه منتشر و به این موضوع اشاره کرد که برخی از رهبران «حماس» در خارج از کشور می‌خواهند از مواضع السنوار فاصله بگیرند.
این موضوع از ابتدای بحران و پس از انتشار اولین «پروفایل» السنوار در «فایننشال تایمز» مشخص بود. داستان روزنامه آمریکایی اکنون نشان می‌دهد که السنوار چگونه جنگ و مذاکرات را با آن مدیریت می‌کند و سطح پایین اعتماد رهبران «حماس» در داخل و خارج از کشور را نشان می‌دهد.
به نوشته این روزنامه آمریکایی در یکی از این نامه‌ها آمده است: «در حالی که ارتش اسرائیل به سرعت ساختارهای نظامی حماس را متلاشی می‌کند، رهبری سیاسی جنبش در اوایل ماه دسامبر بدون مشورت با السنوار با دیگر جناح‌های فلسطینی دیدار و درباره آشتی و طرح پس از جنگ رایزنی کردند.»
این روزنامه می‌گوید که السنوار در نامه‌ای به رهبران سیاسی «حماس» در خارج از کشور از رفتار آنها که آن را «شرم‌آور و خفت‌بار» توصیف کرده، انتقاد کرده است. مشهور است که رهبران جنبش از السوار می‌ترسیدند، به ویژه اسماعیل هنیه که به دلیل پیروزی السنوار بر او، غزه را ترک کرد.
اهمیت پیام‌های فاش شده توسط میانجی‌ها به همین جا ختم نمی‌شود، بلکه نشان می‌دهد السنوار جنگ غزه را چگونه از سنگر خود هدایت می‌کند که بیشتر شبیه یک ذهنیت انتحاری است، زیرا او معتقد است که هر چه خون و ویرانی بیشتر شود در نهایت به نفع «حماس» است.
این روزنامه به نقل از السنوار، از طریق محتوای نامه اخیری که او «برای متحدان فرستاده»، آنچه را که در غزه اتفاق می‌افتد به «نبرد کربلا» تشبیه کرده است، جایی که السنوار نوشته: «ما باید در مسیر پیش برویم. همان راهی که شروع کردیم... وگرنه کربلای جدید خواهد بود.»
این داستان به تنهایی چنین معنا می‌شود که ذهنیت «حماس» در مدیریت جنگ غزه نه به خون و ویرانی اهمیت می‌دهد، نه به فکر آشتی فلسطینی‌ها و نه به مفهوم «روز بعد» است. تنها به دنبال بهانه‌ای برای اعلام «پیروزی»، حتی به هر قیمتی است.
بر این اساس، محتوای پیام‌ها نشان می‌دهد که رهبری میدانی «حماس» مبتنی بر آگاهی از واقعیت‌های میدانی نیست، به این معنی که آنچه در غزه رخ می‌دهد، حتی پس از پایان جنگ، تراژیک‌تر و خونین‌تر خواهد بود.
بنابراین، نبرد غزه اکنون به نبردی برای السنوار و نتانیاهو تبدیل شده است؛ یک نبرد کاملا شخصی.