عبدالرحمان الراشد
روزنامه‌نگار و روشنفکر سعودی، سردبیر سابق روزنامه «الشرق الاوسط» و مدیر سابق شبکه العربیه
TT

واشنگتن و فعال سازی جبهه سوریه

برخی گمان می‌کنند که امریکایی‌ها دیگر اشتهای مواجهه ندارند، اما بویی که از واشنگتن می‌آید و از هر دو نهاد قانون‌گذار و اجرایی، مدنی و نظامی اینگونه نیست.
برخلاف روال معمول در کنگره، 400 نماینده به نمایندگی از اکثریت دو حزب، متن مشترکی منتشر کردند که در آن از رئیس جمهوری دونالد ترامپ خواسته‌اند تلاش‌های امریکایی در بحران سوریه را افزایش دهد. نامه قانونگذاران به رئیس جمهوری نشان دهنده توجه به جنگ در آنجاست علی‌رغم گذشت هشت سال از رویارویی و شکست تلاش‌های برای تغییر نظام در دمشق.
امضا کنندگان می‌گویند«جنگ در سوریه پیچیده و راه حل‌های احتمالی چندان ایده‌آل نیستند، اما گزینه‌ای جز انتخاب و تقویت سیاست‌هایی نداریم که قادر به متوقف ساختن تهدیدهای روبه افزایش منافع امریکاست... این استراتژی نیازمند رهبری امریکایی است».
و سوریه که در آن نه نفت چندانی هست و نه اسلحه استراتژیک، امروز میدان جنگ‌های متعدد منطقه‌ای و بین‌المللی است. اهداف واشنگتن، آن گونه که نامه می‌نگارد: نابود کردن گروه‌های تروریستی و ممانعت ایران از ادامه فعالیت برهم زننده ثبات و امنیت منطقه‌ای و تضمین برتری متحد اسرائیلی و حفاظت از متحدان خلیجی و مناطق انرژی و کاستن از نقش نظامی روسیه.
جناب رئیس جمهوری عزیز، بسیار نگرانیم از نقشی که هنوز گروه‌های تروریستی و افراطی و دشمنان ما بازی می‌کنند، از جمله در سوریه در زمانی که برخی متحدان ما در منطقه تهدید می‌شوند. رهبری و حمایت امریکایی مسئله‌ای مهم‌اند و برای عملی ساختن این هدف به برداشتن چند گام مشخص و تقویت کننده با اولویت امنیت منطقه توصیه می‌کنیم». نمایندگان در این نامه به روشنی آشکار می‌سازند که برخلاف تمایل سابق ترامپ در عقب نشینی و کاهش نقش امریکا، تمایل دارند ایالات متحده نقش تعیین کننده‌ای در جنگ سوریه بازی کند.
«گروه‌های تروریستی مانند«داعش» و «القاعده» و گروه‌های تابع آن، بخش‌هایی از خاک سوریه را در اختیار دارند... علیرغم اینکه هدف اصلی آنها اکنون شاید جنگ در داخل سوریه باشد، اما قدرت و اراده طراحی و اجرای حملاتی علیه اهداف غربی و متحدان ما و ایالات متحده را دارند. منافع ما ایجاب می‌کند مانع از تثبیت جاپای این گروه‌های تروریستی در خاورمیانه بشویم».
«همچنین ثبات منطقه به دلیل رفتار نظام ایران در سوریه به هم ریخت. ایران تلاش می‌کند حضور نظامی دائمی داشته باشد که ممکن است موجب تهدید متحدان ما بشود».
به نظر نمایندگان، روسیه مأموریت ایران در طرح سوریه را تکمیل می‌کند، « روسیه همچنین برای حضور دائمی خود در سوریه و خارج از واحدهای دریایی خود در طرطوس تلاش می‌کند. روسیه با به کارگیری نیروی هوایی و حمایت دیپلماتیک برای تضمین بقای نظام اسد، معادله قوا در جنگ داخلی سوریه را به ضرر مردم سوریه تغییر داد. علاوه برآن دمشق را با اسلحه پیشرفته مانند سامانه ضدهوایی مدل اس 300 مسلح می‌سازد. روسیه فقط نقش ایران را کامل می‌کند چرا که هیچگونه آمادگی برای بیرون راندن نیروهای ایرانی در سوریه نشان نمی‌دهد».
علاوه بر نقش «حزب الله» در جنایات سوریه، به نظر اعضای کنگره حزب«اکنون تهدیدی بزرگ برای اسرائیل و لبنان نیز هست».
حزب نقش گردان نظامی پیش قراول را در تأمین منافع ایرانی‌ها برای فشار بر اسرائیل بازی می‌کند تا به امتیازاتی دست یابد که ایران آنها را می‌خواهد.
در حقیقت خواسته‌های اعضا کنگره نشان می‌دهد آنها از چشم انداز کاخ سفید و وزارت خارجه پیش‌ترند. در نامه‌شان از رئیس جمهوری ترامپ می‌خواهند یک استراتژی را با این عناصر اجرایی کند:
*افزایش فشار بر ایران و روسیه در سوریه برای محدود ساختن فعالیت‌های برهم زننده ثبات و امنیت.
*تأکید بر سیاست قدیم ایالات متحده مبنی برحمایت از اسرائیل و برتری نظامی و روزآمد در چارچوب یادداشت تفاهم کنونی به مدت ده سال.
*ادامه تلاش‌های اقتصادی و دیپلماتیک برای جلوگیری از حمایت ایران از «حزب الله» و گروه‌های تروریستی دیگرهمچنین در مقابل حمایت روسیه از نظام وحشی اسد. «ما اجرای کامل تحریم‌های مجاز در قانون مبارزه با دشمنان امریکا از طریق تحریم‌ها(CAATSA) تشویق می‌کنیم. این قانون ازحمایت دو حزب جمهوری و دموکرات برخوردار بود تا به تصویب رسید».
*افزایش فشار بر«حزب الله» با اجرای قوی و کامل قانون «جلوگیری از حمایت مالی(حزب الله در جهان)» سال 2015 و قانون« تعدیل‌های منع حمایت مالی(حزب الله در جهان)»سال2017 و دیگر تحریم‌هایی که حزب و کسانی که حمایت مالی‌اش می‌کنند را هدف قرارمی‌دهد. همچنین فشار بر «یونیفل» برای اجرای اختیارات شورای امنیت از جمله بررسی و اعلام وجود اسلحه و تونل‌ها.
اهمیت این نامه مجلس نمایندگان کنگره در این زمان به ترامپ حاشیه امنیت وسیعی برای تحرک در منطقه می‌بخشد هرچند به صراحت به مواجهه نظامی با ایران در زمان بحران کنونی دعوت نمی‌کند، اما سوریه همچنان صحنه رویارویی میان دو طرف باقی می‌ماند.