کشورهای جهان سوم از نامزد کردن شهروندان خود برای سازمانهای بینالمللی طفره میروند، شاید به دلایل متعدد از جمله اینکه مطمئن نیستند نامزد آنها آراء لازم برای انتخاب شدن را کسب کند، آن هم به دلیل ضعف ائتلافها. چرا که موفقیت نامزد نیازمند ائتلاف با دیگر کشورهاست تا رأی دادن آنها به نفع نامزد مورد نظر تضمین شود و این خود نیازمند کار طاقت فرسا برای قانع ساختن کشورها به رأی دادن است. موضوع دیگر اینکه برخی کشورها نگران تصمیمهای مؤثر برکشورهایی هستند که با آنها روابط خوب و درخشانی دارند و نامزد آنها دربرابر این تصمیمها نایستد مبادا کشورهای دوست برنجد. به همین دلیل این کشورها کوتاهرین راه یعنی « از شر دور شو و برایش آواز بخوان» را انتخاب میکنند.
پادشاهی عربی سعودی تصمیم گرفت محمد التویجری را برای تصدی پست ریاست سازمات تجارت جهانی نامزد کند و به نظر برخی این نامزدی برای کشورهای جهان سوم یا کشورهای عرب مهم است. واقعیت اینکه التویجری اگر برای این سمت انتخاب بشود نماینده همه کشورهای عضو در این سازمان جهانی میشود، به طوری که رابطهای مساوی با همه اعضا برقرارمیکند تا موفقیت سازمانی را که طی سالهای اخیر از رکود قابل ملاحظهای رنج برده محقق سازد.
نامزد سودی از فرصتهای متعدد برای نامزدی بهره میبرد؛ سعودی عضو گروه بیست و رئیس دوره کنونی آن است.
سعودی مهمترین صادرکننده نفت جهان است و تلاش میکند با همه یک فاصله برابر را حفظ کند به همین دلیل کمکهای بشردوستانهاش به بسیاری از کشورها رسیده.
التویجری ازتجربیات عملی برخوردار است که اگر انتخاب بشود به او در رهبری سازمان جهانی کمک میکنند. او از محیطی بانکی بیرون آمده، درچندین بانک فعالیت کرده و مدتی پیش وزیراقتصاد و برنامهریزی سعودی بود. و این بدون شک به او در رهبری سازمان کمک میکند.
واقعیت اینکه تضمین موفقیت نامزدی نیازمند مدت زمانی طولانی است، اما استعفای بی مقدمه رئیس سازمان تجارت جهانی علیرغم اینکه هنوز یک سال از مدت مدیریتش باقی مانده این فرصت را نمیدهد، اما این مانع از تلاش نمیشود. مهم این نیست که التویجری موفق بشود یا نشود، اما مهم این است که از هرفرصتی برای معرفی نامزد درچنین سازمانهایی پیشقدم باشیم خواه سیاسی یا اقتصادی باشند؛ هرچند درچنین سازمانهایی میان سیاست و اقتصاد و فرهنگ تداخل تندی وجود دارد.
برنامه التویجری برای مدیریت سازمان درصورت انتخاب نکتههای مهمی دارد از جمله اینکه به نظر نامزد سعودی باید برموفقیتها تمرکز کرد و نه براختلافات. او امیدوار به رهبری سازمان تجارت جهانی و اجرای اصلاحات با توافق همه اعضاست به گونهای که سازمان برای رسیدن به تفاهمها پیرامون مسائل مورد اختلاف مانند حلقه وصلی اثرگذار بین اعضا عمل کند.
همچنین به نظراو به بررسی دقیق وضعیت کنونی سازمان برای شناخت ریشه چالشها و تهیه راه حلهای متعدد نیازمندیم؛ با به کارگیری ابزار کنترل و استمرارعملکرد از طریق نمودارهای مقایسهای روشن با ضرورت کار برای بازگرداندن اعتماد درسازمان، و این همان چیزی است که نامزد سعودی برای تحقق آن تلاش خواهد کرد.
بزرگترین چالشهایی که سازمان با آن روبه روست نبود رهبری و مدیریت اثرگذارست، به همین دلیل از نظر نامزد سعودی کارمستمر و سنگین با همه اعضا درهمه مسائل کنونی و آینده با ضرورت استفاده از برگزاری همایش وزارتی آینده و درپیش گرفتن سبک مذاکرات سرزندهتر و اثرگذارتر برای غلبه بر همه چالشهایی که سازمان با آنها روبه روست ضروری است.