زاهی حواس
وزیرمشاور سابق درامور آثار باستانی مصر و مدیر آثار جیزه
TT

سعودی قلب تاریخی ریاض را مرمت می‌کند

شاهزاده بدر بن عبدالله بن فرحان وزیر فرهنگ پادشاهی عربی سعودی از آغاز مرمت و بازسازی بناهای تاریخی دارای ارزش معماری و تاریخی در مرکز شهر ریاض خبر داد و یادآورشد، این اقدامات با رهنمودهای بزرگوارانه ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان و در ادامه تلاش‌های خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز درزمانی که امیر منطقه ریاض بود صورت می‌گیرد؛ تلاش‌ها بخشی از طرح توسعه و آماده‌سازی مرکز پایتخت است که مجموعه متنوعی از بخش‌های میراثی شامل موزه‌ها، خانه‌های فرهنگی، مهمان‌پذیرهای سنتی و مراکز خرید و ... می‌شود. همچنین طرح شامل مرمت و آماده‌سازی قلعه قدیم کنار شهر ریاض می‌شود که اکنون به مهم‌ترین منطقه میراثی تبدیل شده که مورد توجه پادشاهی و خود ملک سلمان قرار گرفت به طوری که خادم حرمین شریفین از سال‌های پیش بخش اعظم وقت خود را صرف این طرح ساخت و رؤیایی بود که اکنون به حقیقت می‌پیوندد.

دراین بین بر ضرورت اینکه جهان اکنون تلاش‌های پادشاهی سعودی در راه احیا و مرمت مناطق تاریخی ملی سعودی در سراسر پادشاهی از گنجینه‌های تمدنی ساخته شده گرفته تا آنچه به فرهنگ‌های متنوع و متعدد مروبط می‌شود اتفاق نظر وجود دارد.

من شخصاً آنها را دیده‌ام، دربسیاری از آنها بودم و رصدشان کردم. توجه فقط برترمیم نیست بلکه آماده سازی آنها و استفاده دوباره از این بناهای مهم تاریخی مدنظر است تا بتوان از آنها محافظت کرد و توسعه داد و ازآنها بهربرداری کرد.

وزیر فرهنگ خبر این طرح جدید را در کنفرانس خبری بین‌المللی خود اعلام کرد. آغاز طرح شامل پانزده قصر تاریخی در محله الفوطه و ظهیره می‌شود که هسته اولیه این تلاش بر جهان واقعی خواهند بود. مرحله اول شامل مقدمات تحقیقاتی و طراحی و آماده‌سازی مناطق و مدیریت آنها است. در همین حال طرحی فوری وجود دارد که هیئت میراث زیر نظر دکتر جاسر الحربش، مدیر اجرایی هیئت برای کار مرمت و ایمن‌سازی و تقویت موقت برخی قصرها دنبال می‌کند تا محافظت ازآنها در این مرحله صورت گیرد که سه ماه وقت می‌برد و پس ازآن مرحله مرمت و آماده سازی آغاز می‌شود و این مرحله دوسال طول خواهد کشید. هیئت میراث با شرکای خود براجرای این طرح نظارت خواهد کرد.

این قصرها تاریخ کهنی دارند برای نمونه هفت‌تای آنها به سال 1944 و سه‌تای آنها به سال 1935 بازمی‌گردند. این طرح همزمان اهداف اقتصادی، توریستی، فرهنگی دارد؛ همچنین تلاشی است برای ابراز هویت داخلی.