دکتر محمد علی الحسینی
دبیر کل شورای اسلامی عربی در لبنان
TT

«ناتو»ی خاورمیانه

منطقه خاورمیانه مرحله‌‌ای را ازسرمی‌گذراند که می‌تواند برجسته و کاملاً با مراحل پیشین متفاوت باشد و حتی نشانه‌های بسیاری وجود دارد که نشان می‌دهند، این منطقه استراتژیک پس ازآنکه چندین مرحله، حادثه و تحولات متضاد گذشت، آماده می‌شود تا غبار مراحل قبل را از خود بتکاند و آماده مرحله بی‌سابقه‌ای می‌شود که شاید منطقه را وارد سیرتاریخی جدیدی بکند که می‌تواند موازنه قوا و معادلات کنونی منطقه را تغییر دهد و آنها را به سود کشورهایش تقویت کند.
سفر مهم و حساس رئیس جمهوری امریکا جو بایدن به منطقه مانند همه سفرهای قبلی رؤسای جمهوری امریکا به منطقه نخواهد بود. آنچه دراین سفر بیشتر جلب توجه توجه می‌کند اینکه خود ایالات متحده پیش از کشورهای منطقه خود را به شدت نیازمند برقراری ائتلاف‌های نظامی قوی درخاورمیانه درقالب پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» می‌بیند آن هم با همکاری کشورهایی که همان تفکر را دارند. اطلاعات رسیده در این باره نشان می‌دهد کار در این راستا آغاز شده و می‌توان با اعتماد گفت، منطقه پیش از سفر بایدن مانند پس از آن نخواهد بود.
سفربایدن که در پرتو تحولات و تغییرات و حوادث سیاسی و نظامی بین‌المللی و منطقه‌ای روی خواهد داد، نه تنها منطقه بلکه همه جهان را بر سرنقطه عطف تاریخی جدید قرارمی‌دهد، سفری است که سیرحرکت روسیه در اوکراین و پیامدهای آن برمنطقه را مدنظر خواهد داشت، همچنانکه نگاهی به سیر چینی و حرکت آن به سمت بلعیدن اقتصادی-سیاسی مناطق مختلف جهان و برنامه‌هایی که در این صدد نسبت به منطقه می‌ریزد، دارد. و اخیراً باز این سفر تحرکات ایران در منطقه به خصوص و جهان به طور کلی را با جدیت مدنظر خواهد داشت با توجه به اینکه تشکیل«ناتو»ی خاورمیانه نشان دهنده تحولات استراتژیک پیش‌رو با عنوان اصلی رویارویی گسترده برای چیدن مستقیم یا غیر مستقیم چنگال مخرب ایرانی را نشان می‌دهد.
حوادث و تحولات سریع و بی‌سابقه در منطقه و جهان نیاز فوری و شدید به انجام برنامه تغییر در تعامل سیاسی-نظامی بین کشورهای منطقه و ایالات متحده و کشورهای غربی دیگر را نشان می‌دهند به خصوص که تداخل و پیوستگی منافع مشترک طرف‌های ذینفع آنها را با مسئولیت‌شان رودررو می‌سازد و مجبورشان می‌کند با عقلانیت و منطقی گام بردارند که در دوره‌‌های پیش همانند نداشته است.
«ناتو»ی خاورمیانه که ضرورت‌های اوضاع بر کشورهای منطقه دیکته کرد و آنها را ناچارساخت همچون متحدی اساسی درکنار ایالات متحده بایستند تا در مرحله بعد که به هیچ وجه عادی نیست در سطح مطلوب باشند و بسیار روشن است که این ائتلاف لزوماً « برای کسی که هدایت شده نور و برای کسی که تعدی می‌کند آتش» خواهد بود؛ یعنی پدیده‌ها را به روشنی و درستی تعریف می‌کند و به نام واقعی‌شان می‌نامد، به خصوص کاری که ایران طی سال‌های گذشته با هدف تقویت نقش و حضور خود در کشورهای منطقه با ائتلاف‌های استراتژیک با روسیه و چین به آن دست زد، به پاسخی نیازدارد که می‌تواند قوی‌تر از چیزی باشد که تصورمی‌کنیم.
*دبیرکل شورای اسلامی عربی