عبدالرحمان الراشد
روزنامه‌نگار و روشنفکر سعودی، سردبیر سابق روزنامه «الشرق الاوسط» و مدیر سابق شبکه العربیه
TT

  ایران: صحنه تغییرمی‌کند و ما فعال خواهیم بود

خبرگزاری «ایلنا»ی ایران به نقل از سپهبد رحیم صفوی، مشاور نظامی مقام رهبری، اعلام کرد، نیروهای کشورش آماده جنگ «ترکیبی» هستند. وی گفت « صحنه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی کشورهای منطقه غرب آسیا در حال تغییر و توسعه است و ایران باید در این تغییرات فعال باشد». منطقه غرب آسیا شامل کشورهای عربی در شام تا کرانه‌های دریای سرخ می‌شود.
تفکر تهاجمی تهران با گذشت زمان شدت می‌یابد و با نزدیک شدن به تقویت توانایی‌های خود برای ساخت سلاح‌های هسته‌ای پاپس نمی‌کشد. و تهران در هفته‌های گذشته بارها صحبت‌های خود را مبنی بر اینکه قصد ساخت بمب هسته‌ای ندارد و به آمادگی برای تولید آن بسنده می‌کند، تکرار کرده است. آمادگی در اینجا به این معناست که در آشپزخانه هسته‌ای اورانیوم غنی‌شده، تجهیزات تولیدی، دانش و ابزار حمل و نقل بالستیک به اندازه کافی دارد که به زودی آن را به یک قدرت هسته‌ای تبدیل می‌کند و هر لحظه که به آن نیاز داشته باشد، بدون اینکه درگیر تحریم‌های بین‌المللی شود و هرگونه توجیه حمله احتمالی اسرائیل به آن را ناچیز می‌بیند که از آن بسیار بیمناک است. در ادامه مقاله‌ای که قبلاً در مورد این واقعیت نوشتم که نظام ایران قصد توقف ندارد و به دنبال توسعه‌طلبی و جنگ علیه کشورهای ماست، اظهارات جدید مقامات ایرانی بر این تفکر تهاجمی پرتوی بیشتر می‌افکند.
سرلشکر صفوی مشاور نظامی خامنه‌ای در همایشی که سپاه پاسداران در شهر قم برگزار کرده بود، در حضور جمعی از سران نظامی، به بیان راهبردهای نظام پرداخت و گفت: «امکان توسعه روابط همه جانبه بین ایران، روسیه، چین و هند در چارچوب (سازمان همکاری شانگهای) برای تشکیل یک قدرت آسیایی یا اوراسیا و ایجاد دیدگاه جدید در شکل دادن به یک جهان چند قطبی وجود دارد».
البته بعید است که رژیم بتواند این بلوک بزرگ را در برابر آمریکا و متحدانش ایجاد کند، زیرا کنارهم گذاردن هند، روسیه و چین با توجه به اهداف و منافع متفاوت آنها در یک سبد دشوار است. اما صحبت‌های صریح وی با ذهنیت تهاجمی علیه غرب آسیا از خلاء ناشی نمی‌شود. ایران نظامی است که در آستانه دستیابی به سلاح بازدارنده یعنی توان هسته‌ای است که به آن اطمینان بیشتری در پیشرفت در میدان می‌دهد، به این دلیل که سلاح‌های هسته‌ای از آن در برابر هرگونه ضدحمله بزرگ محافظت می‌کند. ایران، قبل از بازسازی هسته‌ای خود، در رویارویی‌های گذشته به استفاده از عوامل دوردست، مانند حزب‌الله لبنان، شبه‌نظامیانش در عراق و جهاد اسلامی در غزه، برای انتقال پروژه‌های تهاجمی‌اش بدون خطر جنگ مستقیم با خود بسنده می‌کرد.
کشوری که در درجه اول در سیستم غرب آسیا مورد هدف رژیم قرار گرفته، عراق و سپس خلیج‌اند، بی‌آنکه این از تهدید بقیه، مانند اردن، که پادشاه آن، ملک عبدالله دوم، هفته گذشته نسبت به خطر ایران هشدار داد، بکاهد و گفت نفوذ فزاینده ایران در عراق باعث می‌شود که مستقیماً به مرزهای کشورش برسد. در مورد اسرائیل، هدف رژیم تهران با فعالیت چندین ساله خود در لبنان، سوریه و غزه، در واقع حمله به آن نیست، زیرا این کشور یک کشور هسته‌ای است که قادر به نابودی رژیم ایران است بلکه هدف تهران فلج کردن توان‌های اسرائیل است تا نتواند بازیگر منطقه‌ای علیه آن در میادین جنگ منطقه باشد. قصد دارد آن را در جریان رویارویی در عراق، خلیج یا سوریه کنار بزند.
اصطلاح جنگ مرکب از نظر ژنرال صفوی بدین معناست که علاوه بر قدرت نظامی شامل «اقتصاد، فرهنگ و فناوری جدید» نیز می‌شود که همه اینها فعالیت‌هایی در راستای تلاش جنگی‌اند، نه توسعه داخلی.