محمد شیاع السودانی
نخست وزیر عراق
TT

نشست جده… فرصت طلایی اتحادیه عرب برای پیشگامی در صحنه 

سران کشورهای عرب فردا (جمعه) در سی و دومین نشست خود در جده در اجلاس سران عرب زیر چتر اتحادیه عرب گرد هم می‌آیند زمانی که ما در حال گذر از طوفان‌هایی هستیم که کشورهای منطقه از سر گذرانده‌اند.

با این حال، باوجود نگاه خوشبینی که ما بر اساس آن مشارکت خود را در این اجلاس بنا می‌کنیم، چشم ما به حوداث کشور برادر سودان است که آنچه در این کشور مهم می‌گذرد ما را در برابر یک آزمون مهم و سئوالی اساسی قرار می‌دهد: وظایف اتحادیه عرب در زمان شروع بحران‌ها چیست؟ اتحادیه عرب امروز به یک استراتژی یک‌پارچه نیاز دارد که پیوندها و ایده‌های بین عرب‌ها را به هم نزدیک کند و اختلافات بین برادران را به گونه‌ای مدیریت کند که به هدف منشور خود دست یابد و سود و صلح را برای مردمانی که درسایه شعار آن قراردارند به ارمغان آورد. اتحادیه باید ابتکار عمل را برای از بین بردن بحران‌ها در همان روزهای اولیه به دست گیرد و نگذارد که به نقطه بی‌بازگشت برسند. عراق نقش پیشگامی معمول خود را در اتحاد کشورهای عربی و جلوگیری از اختلافات منطقه‌ای ایفا کرد؛ همان‌گونه که عراق با صبر و حوصله برای ایجاد پل بین دیدگاه‌های سعودی و ایران تلاش می‌کرد و این رویکرد زمینه را برای امضای یک توافقنامه تاریخی بین دو کشور فراهم آورد. با همین آهنگ، عراق یکی از برجسته‌ترین حامیان بازگشت سوریه به اتحادیه عرب پس از سال‌ها غیبت بود؛ ما دیپلماسی گفت‌وگو و تکامل عربی را درپیش گرفتیم که تأثیری محسوس بر تصمیم نشست وزرای خارجه عرب در قاهره در هفتم ماه جاری در مورد بازگشت دمشق به خانه عربی خود داشت. با بازگشت سوریه به کرسی خود در اتحادیه عرب، تصویری که در گذشته بر اثر تفرقه بین برادران پاره شده بود، ترمیم خواهد شد و این بازگشت، نشان دهنده عبور منطقه از طوفان تفرقه است که سال‌ها بر روابط کشورهای برادر تأثیر گذاشت. 
 ثبات عرب‌ها در گرو وحدت دیدگاه‌ها است و بیش از هر زمان دیگری مستلزم توسعه روابط اقتصادی بین کشورهای عربی است و شکاف سیاسی که سال‌ها این همکاری‌ها را متوقف کرده و به کشورهای منزوی اجازه داده خارج از چارچوب‌ جمع عربی عمل کنند، جایی ندارد. از همان روز اول که مسئولیت را بر عهده گرفتیم، به اهمیت این پیشنهاد و این یکپارچگی اقتصادی واقفیم. ما به سرعت دست برادری به سوی برادران عرب خود در هر مجمع عربی، چه از نظر سیاسی، اقتصادی یا ورزشی دراز کردیم. عراقی‌ها برای استقبال از برادران عرب خود که از دور و نزدیک برای شرکت در «جام 25 خلیجی » به کشور برادر خود، عراق آمدند آغوش باز کردند و نشان دادند، عراق موقعیت تاریخی و پیشگام خود را در پیشرفت و ثبات جهان عرب و خاورمیانه کسب کرده است. و ما دومین اجلاس بغداد را در اردن برگزار کردیم، جایی که با دوستان و برادران عرب دیدار و به صراحت اعلام کردیم که عراق را به عنوان نقطه آغازی برای تهدید همسایگان عربی و منطقه‌ای خود نمی‌پذیریم، بلکه آن را به پایگاهی برای همگرایی و مشارکت بر اساس یکپارچگی اقتصادی برای خدمت به کشورهایمان تبدیل می‌کنیم.  
و اینک ما بعد از بیش از پنج ماه به پادشاهی برمی‌گردیم، پس از سفر برای شرکت در نشست عربی- چینی که در آن تاکید کردیم می‌خواهیم یک اقتصاد عراق قوی بسازیم که قادر به دستیابی به تغییر کیفی مطلوب باشد و برای اینکه عراق نقطه همگرایی و تکمیل شرق و غرب باشد؛ بر اساس موقعیت استراتژیک، عمق، میراث تاریخی، وزن منطقه‌ای، فراوانی منابع و تأثیر بر اقتصاد جهانی. بر اساس این اصل؛ ما کار بر روی پروژه استراتژیک توسعه راهبردی را برای اتصال بندر فاو به مرز ترکیه و از آنجا به اروپا آغاز کرده‌ایم. بغداد در حال آماده شدن برای میزبانی نشستی است که شامل وزرای حمل و نقل کشورهای شورای همکاری خلیج، ایران، ترکیه سوریه و اردن در پایان این ماه می‌شود؛ برای بحث و بررسی و اجرای این پروژه استراتژیک، زیرا چشم‌انداز همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای را تثبیت و به منافع این کشورها و مردمان‌شان خدمت می‌کند. این قرارداد در عمل با شرکت انرژی «توتال انرژیز» با مشارکت قطری منعقد شد و به چندین دهه شعله‌ور شدن گاز پایان داد، واردات آن را متوقف کرد، سالانه میلیاردها دلار ضرر ما را متوقف ساخت، همچنین آلودگی محیط زیست عراق عزیزمان را متوقف کرد. ما آن قرارداد را با سایر معاملات، مانند امضای قراردادهای دور پنجم میادین نفت و گاز، که شرکت «کرسنت» اماراتی در آن مشارکت داشت، به منظور ارتقاء میادین نفت و گاز تقویت کردیم. ما در حال آماده شدن برای اعلام دورهای جدید برای ارائه میدان‌ها و بلوک‌های اکتشافی برای سرمایه‌گذاری در بخش گاز هستیم. 
به همین ترتیب، پروژه‌های اتصال برق با سعودی و اردن وجود دارد و پروتکل امنیتی نیز برای نظارت بر مرزها و تبادل اطلاعات امنیتی بین ما و پادشاهی امضا شده، که اولین مورد از دهه هشتاد قرن گذشته است. ما مشتاق دیدار کشور برادر امارات عربی بودیم تا اهمیت تقویت روابط بین ما و برادران اماراتی و افزایش همکاری تجاری با آنها را تایید کنیم. ما گام‌های بزرگی در حل و فصل مسائل باقی مانده با برادران و همسایگان کویتی خود برداشته‌ایم و مشتاقانه منتظر مشارکت بیشتر با آنها در پرونده‌های امنیتی و انرژی هستیم. در اینجا ما همکاری با مصر را در چند زمینه از نظر دور نسازیم و در حال آماده شدن برای برگزاری جلسه کمیته مشترک پس از سفر به قاهره هستیم که نشان دهنده عمق روابط دو کشور است که در جریان آن پرونده‌های اقتصادی و مسائل عربی و منطقه‌ای فراوان مورد بحث قرار گرفتند. روابط دیپلماتیک با مغرب نیز پس از بازگشایی سفارت رباط در بغداد پس از سال‌ها بسته شدن به وضعیت قبلی خود بازگشته است و ما مشتاق تبادل تجربیات در زمینه مبارزه با افراط‌گرایی و تروریسم و در زمینه‌های همکاری اقتصادی، کشاورزی و بانکی هستیم. فلسطین عربی در قلب سیاست خارجی ما باقی خواهد ماند. همانطور که ما همیشه حمایت قاطع و اصولی عراق از آرمان عادلانه مردم فلسطین را تایید می‌کنیم و در کنار برادران فلسطینی خود در تلاش آنها برای اعلام کشور خود به پایتختی بیت‌المقدس می‌ایستیم.  
همه این همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و ورزشی با محیط‌های عربی ما نشان‌دهنده تمایل صادقانه عراق برای اتحاد با برادران عرب خود است، به گونه‌ای که صلح و رفاه را برای همه ما تضمین کند و برای مردم ما که مشتاق هستند دوباره با هم زیر یک چتر قرار بگیرند. این امکان برای اتحادیه عرب وجود دارد که در خدمت به مردم این کشورها که هدف اصلی تأسیس آن است، نقشی پیشگام داشته باشد.